TOSIMIES ei tykkää krääsästä, vaan haluaa laadukkaat lahjat. | Nopea ja ILMAINEN toimitus!

Tosimiehen puukko, käyttö- ja huolto-ohje

Käsityönä tehty puukko

Puukon terä

Tosimiehen puukon terä on käsintaottua hiiliterästä. Hiiliteräs soveltuu hyvin puukon terämateriaaliksi. Oheisilla toimenpitellä saat pysymään puukkosi terävänä ja hyvässä kunnossa. 

  1. Puhdista, pese ja kuivaa puukko aina heti käytön jälkeen, koska hiiliteräs on ruostuvaa materiaalia.
  2. Säilytä puukkoa aina tupessa.
  3. Puukon terä kannattaa öljytä säännöllisesti suolattomalla öljyllä. Öljyämiseen voidaan käyttää tavallista ruokaöljyä, jolloin puukko on soveltuva myös ruoka-aineiden käsittelyyn kuten esim. riistanlihan käsittelyyn, makkaran viiltelyyn jne.
  4. Hiiliteräs puukon terän teroittaminen hoituu hiomakivellä tai timanttiteroittimella. Teroitus tapahtuu joko pyörivin liikkein tai pitkin vedoin samassa kulmassa, jossa puukon terä on alkuaan ollut. Timanttiteroitinta käytettäessä teroitus aloitetaan teroittimen karheammalla puolella. Teroituksessa terään muodostuu kierre, joka poistetaan pitkin vedoin vastakkaiseen suuntaan. Terän pinta viimeistellään sileäksi nahalla, esim. nahkavyöllä.

Puukon tuppi

Tosimiehen puukon tuppi on tehty parkitusta lehmän nahasta ja käsitelty nahan värjäykseen tarkoitetuilla väreillä. Tupen sisällä on lesta, joka suojaa puukon terää ja tekee luonnollisesti tupesta kestävän. Tupen voi pyyhkiä tarvittaessa kostealla rätillä.

Puukon käyttö

Käytä Tosimiehen puukkoa veistelyyn ja vuolemiseen. Puukkoa ei pidä lyödä kovaa esinettä vasten. Hamaraa ei pidä naputella eikä lyödä esim. vasaralla. Terää ei saa vääntää. Huolellisen käytön ja hoidon ansiosta puukko pysyy ruosteettomana ja sen käyttöikä on erittäin pitkä.

Puukon valmistaja: Puukkoseppä Jarmo Hakkarainen, Köyliö

Suomalaista muotoilua ja tuotantoa

 Siirry tuotteeseen →